فهرست مطالب

مطالعات تربیتی و روانشناسی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1384)

فصلنامه مطالعات تربیتی و روانشناسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1384)

  • 218 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • روابط میان رشته ای در علوم انسانی: تحلیلی استنادی
    محمدرضا داورپناه صفحه 17
    این پژوهش با روش تحلیل استنادی چگونگی روابط میان رشته ای سیزده رشته علوم انسانی شامل: اقتصاد، بازرگانی، تاریخ، جغرافیا، حسابداری، حقوق، روانشناسی، علوم اجتماعی، علوم تربیتی، علوم سیاسی، فلسفه، کتابداری و اطلاع رسانی و مدیریت را بررسی تا میزان اتکای هر رشته به متون خود و متون سایر رشته ها مشخص گردد. جامعه آماری پژوهش مقاله های تالیفی فارسی مجله های علمی- پژوهشی حوزه علوم انسانی در فاصله سال های 1376-1380 می باشد. از این میان 3829 استناد مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده آن است که رشته های مورد بررسی بین 15 تا 50 درصد متکی به متون سایر رشته های علوم انسانی یا غیر علوم انسانی هستند. به علاوه در شکل گیری محتوای هر یک از رشته های علوم انسانی رشته های مختلفی دخیل هستند.
  • بررسی دیدگاه مسوولان بخش های مختلف کتابخانه های مرکزی دانشگاه ها درباره وظایف، دانش و مهارت های حرفه ای مورد انتظار آنها
    زهرا تهوری، رحمت الله فتاحی صفحه 37
    پژوهش حاضر به منظور بررسی دیدگاه مسوولان بخش های مختلف کتابخانه های مرکزی دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم در مورد وظایف، دانش و مهارت های مورد نیاز آن ها انجام گرفت. جامعه این پژوهش را که به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت 245 نفر تشکیل می دهد که از این تعداد 152 نفر (62.04 درصد) به پرسشنامه ها پاسخ دادند. به منظور پاسخ به سوال های پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون ANOVA و آزمون t دو نمونه مستقل) استفاده شد. پس از تحلیل داده های بر گرفته از پرسشنامه ها، سیاهه ای از وظایف، دانش و مهارت های عمومی و تخصصی احراز مسوولیت های بخش های مختلف کتابخانه های مرکزی دانشگاه ها به دست آمد. همچنین میزان تناسب برنامه های آموزش کتابداری و اطلاع رسانی با شرایط احراز مسوولیت ها، مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: وظایف حرفه ای، دانش حرفه ای، مهارت های حرفه ای، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران مسوول
  • رابطه ی میزان تولید ناخالص ملی با میزان تولید و مصرف اطلاعات
    اسدالله آزاد، محسن نوکاریزی، علی حسین قاسمی صفحه 61
    مقاله حاضر به بررسی رابطه بین مصرف اطلاعات، توسعه ملی و تولید اطلاعات می پردازد. روش تحقیق همبستگی است. جامعه آماری شامل کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه که دارای بالاترین و پایین ترین تولید ناخالص ملی هستند می باشد. نمونه آماری شامل 47 کشور دارای بالاترین شاخص های توسعه ملی و ایران است. رابطه همبستگی بین سرانه تولید ناخالص ملی با چند شاخص توسعه ملی (شمارگان کتاب، شمارگان روزنامه، تعداد اتصالات اینترنتی، تعداد باسوادان و تعداد دانشجو) بررسی شده است. نتایج نشان می دهند که بین سرانه تولید ناخالص ملی با شمارگان کتاب، شمارگان روزنامه، تعداد اتصالات اینترنتی، با سوادان و تعداد دانشجو رابطه مثبت و معنادار (به ترتیب با r=0.825، p=0.01؛ r=0.866، p=0.01؛ r=0.608، p=0.01؛ r=0.616، p=0.01؛ r=0.616، p=0.01؛ r=0.667، (p=0.01 وجود دارد.
    همچنین بررسی رابطه بین سرانه تولید ناخالص ملی با تعداد مقالات نمایه شده در مجموع سه بانک مورد بررسی، همبستگی مثبت و معنا دار (p=0.01، r=0.702) را نشان می دهد. شاخص های توسعه یافتگی در اکثر کشورهای اسکاندیناوی بالا، و تولید و مصرف اطلاعات در این کشورها نسبت به دیگر مناطق، بیش تر است.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص ملی، تولید اطلاعات، مصرف اطلاعات
  • سنجش اثر بخشی کارگاه های آموزشی مهارتهای سواد اطلاعاتی
    مهری پریرخ صفحه 79
    در دورانی که سواد اطلاعاتی به عنوان سرمایه ای برای کسب قدرت و رقابت با سایر توانمندان به شمار می رود، مشخص نیست استفاده کنندگان از اطلاعات تا چه میزانی به مهارت های سواد اطلاعاتی نیاز دارند، کدام یک از مهارت ها باید به آن ها آموزش داده شود و کارگاه های آموزشی سواد اطلاعاتی چه ویژگی هایی باید داشته باشند. برای پاسخگویی به این سوال ها، پژوهشی تجربی با همکاری 33 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشته های علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد که با روش نمونه گیری طبقه ای و بر اساس جدول نمونه گیری کوهن انتخاب شدند، صورت گرفت. این پژوهش با استفاده از پیش آزمون و پس آزمون به سنجش نیاز برای فراگیری سواد اطلاعاتی و میزان اثر بخشی کارگاه های سواد اطلاعاتی پرداخت. ابزار نیاز- سنجی پرسشنامه ایست که بر اساس نظریه ها، تجربه ها و نیز استانداردهای سواد اطلاعاتی طراحی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که، به طور تقریب، تمام دانشجویان به مهارت های سواد اطلاعاتی نیاز دارند. تفاوت معنی داری بین مهارت های سواد اطلاعاتی آنان قبل از شرکت در کارگاه ها و بعد از آن دیده شد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، کارگاه آموزشی، اثر بخشی
  • ضریب تاثیر گذاری وب و سنجش آن در برخی سایتهای دانشگاهی ایران
    علیرضا نوروزی صفحه 105
    ضریب تاثیر گذاری وب، ابزاری برای ارزیابی، رتبه بندی، مقایسه و طبقه بندی وب سایت های مختلف در سطح حوزه های ملی مانند (ir) و یا برای مقایسه وب سایت ها در سطح بین المللی است. در این نوشته به بررسی سیر تاریخی و تعریف ضریب تاثیر گذاری وب و برخی از مزایا و معایب آن پرداخته خواهد شد. همچنین کاربردهای فرا پیوندها و ضریب تاثیر گذاری وب در نمایه سازی وب - نمایه سازی پیوندی - و تفاوت های روش ضریب تاثیر گذاری وب با ضریب تاثیر گذاری مجله ها نیز به اختصار توضیح داده خواهد شد. به عنوان نمونه وب سایت 15 دانشگاه ایرانی به منظور محاسبه ضریب تاثیر گذاری وب انتخاب شده اند و نتایج نشان می دهد که به دلایلی از جمله زبان فارسی و فقدان منابع اطلاعاتی مناسب برای جذب پیوند، دانشگاه های ایرانی نتوانسته اند میزان پیوندی را که مستحق آن هستند دریافت کنند.
    کلیدواژگان: وب سنجی، ضریب تاثیر گذاری وب، ضریب تاثیر گذاری مجله ها، نمایه سازی پیوندی، دانشگاه های ایرانی
  • بررسی وضعیت وب سایتهای ایرانی بر اساس معیارهای عمومی ارزیابی
    نرگس خالقی، محمدرضا داورپناه صفحه 121
    شبکه جهانی وب به عنوان رسانه ای کار آمد به منظور تبادل اطلاعات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... محسوب می شود. وب سایت های هر کشور به عنوان دروازه های اطلاعاتی اشاعه دهنده اطلاعات آن کشور و بیانگر میزان حضور اطلاعاتی آن کشور در شبکه جهانی می باشد. در این پژوهش، وضعیت وب سایت های ایرانی بر اساس معیارهای عمومی ارزیابی شامل: سازمان پشتیبانی کننده، نوع، هدف، زبان، نحوه دسترسی، موضوع، روزآمدی، نوع قلمرو، پیوندها و ارائه خدمات و امکانات به منظور شناخت و آگاهی از حضور اطلاعاتی ایران در شبکه وب، بررسی شده است. تحقیق به روش پیمایشی انجام گرفت. 265 وب سایت به صورت تصادفی از 5 ابزار (سه موتور جستجو، راهنمای وب Iran Digest، و کتاب «راهنمای وب سایت های مشهور ایرانی و سایت های مشهور خارجی بر روی وب») انتخاب شدند و داده ها توسط سیاهه ارزیابی محقق ساخته، جمع آوری شد. نتایج نشان داد که اکثر وب سایت ها تحت مالکیت مراکز دولتی در تهران می باشند. اکثر وب سایت ها در ارائه موضوعاتی نظیر موضوعات علمی، فرهنگی، و همچنین در ارائه اطلاعات توسط پایگاه های اطلاعاتی و منابع الکترونیکی، بسیار ضعیف عمل کرده اند. بیش از 80 درصد آن ها به تاریخ روزآمدی و بیش از نیمی از آن ها به بیان اهداف خود، توجهی نداشته اند. به طور کلی می توان گفت در ارائه و اشاعه اطلاعات از طریق وب سایت ها برنامه ریزی مشخص و مدونی وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: اینترنت، وب سایت ایرانی، معیارهای ارزیابی، منابع الکترونیکی، فناوری اطلاعات، ایران
  • طرح پیشنهادی وب سایت خدمات تحویل مدرک ایران
    غلام حیدری، فریده عصاره صفحه 145
    در این مقاله ابتدا با استفاده از روش تحلیل محتوا، وب سایت های خدمات تحویل مدرک جهان بررسی شده و سپس با استفاده از روش تحقیق پیمایشی، خدمات تحویل مدرک ایران، مورد مطالعه واقع می شود. در بخش نخست وب سایت های خدمات تحویل مدرک جهان (107 وب سایت) از لحاظ ویژگی های ساختاری و محتوایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. وب سایت های مورد مطالعه در یک مدت زمان معین (اردیبهشت 1382) به رایانه شخصی منتقل گردیده و در پایگاهی از قبل تهیه شده در نرم افزار صفحه گسترده Excel، داده های مربوط به هر سایت، وارد و مورد شمارش واقع شدند. سپس پر بسامدترین ویژگی ها شناسایی شده و به عنوان ویژگی های غالب در طراحی ساختاری و محتوایی وب سایت های خدمات تحویل مدرک جهان گزینش شدند. از آنجایی که هنگام اجرای این تحقیق در ایران سایت های خدمات تحویل مدرک اندکی وجود داشت، اطلاعات مربوط به خدمات تحویل مدرک ایران با روش پیمایشی و از طریق پرسشنامه گردآوری شد. در پایان، با توجه به نتایج حاصل از تحلیل ساختاری و محتوایی وب سایت های خدمات تحویل مدرک جهان و مطالعه پیمایشی خدمات تحویل مدرک ایران و در نظر گرفتن شرایط خدمات تحویل مدرک در ایران، طرح تهیه وب سایت خدمات تحویل مدرک ایران، پیشنهاد گردیده و نمونه آن طراحی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: وب سایتهای خدمات تحویل مدرک، ارزیابی وب سایتهای تحویل مدرک، تحلیل محتوای وب سایتهای تحویل مدرک، تحویل مدرک، امانت بین کتابخانه ای، خدمات تحویل مدرک در ایران
  • مجلات الکترونیکی فارسی و ابر بر چسب ها / بررسی میزان استفاده از ابر بر چسب ها در طراحی مجلات الکترونیکی فارسی
    جعفر مهراد، عباس گیلوری صفحه 165
    استفاده از ابر برچسب ها یکی از راه کارهای مهم برای معرفی محتوای اطلاعاتی مجلات الکترونیکی برای موتورهای کاوش وبی و در نتیجه ایجاد قابلیت جست و جوی این مجلات و گامی در راستای استاندارد سازی آن ها است. از این رو، در این تحقیق میزان استفاده از ابر برچسب ها در مجلات الکترونیکی فارسی مورد بررسی قرار گرفته است. 97 مجله الکترونیکی فارسی جامعه پژوهش این تحقیق را شکل داده اند. برای بررسی میزان استفاده از ابر برچسب ها در این مجلات، از روش پیمایش توصیفی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که میزان استفاده از ابر برچسب ها در مجلات الکترونیکی فارسی برابر با 26.9 درصد است. مجلات الکترونیکی فارسی که نام دامنه آن ها شبکه (net) بوده است، با 20.83 درصد، بیشترین میزان استفاده از ابر برچسب ها را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: مجلات الکترونیکی فارسی، ابر بر چسب ها، وب، موتورهای کاوش
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 218
|
  • Patterns of Interdisciplinary Relationships in The Social Sciences: Citation Analysis
    Page 17
    The paper is examining patterns of interdisciplinary relationship in thirteen disciplines such an: economy, business, history, geography, acounting, Law, psychology, social sciences, education, political science, philosophy, library and information science, and management by using citation analysis method. All the reliable scientific journals of the disciplines for the five year period from 1997 - 2001 were selected to be analyzed. From this, a sample of 3829 cited items have been analysed. The result of the research showed that the social sciences in Iran are integrated, and some disciplines are fairly receptive to the literatures out of the social sciences.
  • The Survey of the Viewpoint of Heads of Divisions at Central Libraries of Iranian Universities About Their Professional Duties, Knowledge And Competencies
    Zahra Tahavori, Rahmatollah Fattahi Page 37
    This survey investigates the attitudes of chief librarians at different departments of central libraries in Iranian universities regarding their expected duties, knowledge, skills and capabilities. A questionnaire was sent to 245 chief librarians and ANOVA and T-test were used to analyze the collected data. Findings are as follows:The most important "common duties" of the chief librarians are expected to include writing, evaluating and correcting the task guidelines, monitoring the task processes, teaching workshops, encouraging their colleagues to participate at seminars, and arranging some regular meetings. The most important common job specifications for the chief librarians are expected to include leadership and management capabilities, communication skills, the ability to use library softwares, the ability to work in critical situation, and being creative. The most important "special duty" of every chief librarians in different departments are expected to include: Monitoring the acquisitions process (acquisitions dept), getting information about new editions of cataloging resources (technical services), planning for reference services (periodicals dept), monitoring the circulations process (leading and coordinating the eirculations affairs) (circulation dept). The major "special job specifications" in different departments are: The knowledge about the publishing market and related laws Acquisitions dept). Knowledge and skills in descriptive and analytical cataloging of all types of resources (reference dept), skills to use serials control software (serials dept), control over loan fines (circulations dept). The findings also showed that there was a slight difference between the viwponts of the tow groups of the chief librarians (BA. And MLA) about the "common duties" and "common job specifications".
  • The Relationship between GNP Ratio and Information Production and Consumption
    Asadollah Azad, Mohsen Nokarizi, Alihosein Ghasemi Page 61
    This paper studies the relationship between information consuming, national development and information production. The Methodology of research is correlation. Statistical community is consisted of developed and developing countries having - respectively -- the highest and the lowest degree of national development indicators, plus Iran. The correlation between GNP-per capita and some national development indicators (book circulation, newspaper circulation, number of Internet connections, number of the literate, and number of higher education students) are studied. The results show that GNP-per capita is positively and significantly correlated with book circulation, newspaper circulation, number of Internet connections, number of the literate, and number of higher education students. Studying the relationship between GNP-per capita and the total number of papers indexed in the three studied databases (Eric, Agris, and Medline) show a positive and meaningful correlation. In most of Scandinavian countries, the rate of development indicators are high, and the mount of information production and consumption in this countries are higher, comparing to other regions.
  • Effectiveness of Information Literacy Workshops: An Experimental Study
    Mehri Parirokh Page 79
    Information literacy is now considered as power and the capability to compete with others. However, it is not clear to what extent users of the library of Ferdowsi University of Mashhad (FUM) need information literacy skills, what skills they should be taught in information literacy workshops and what features such workshops should have. To answer these questions, an experimental research was carried out at FUM. The population of this research consisted of post-graduate students who are studying in Humanities and Social Sciences faculties. According to Kohen table, and based on stratified sampling, forty postgraduate students formed the sample of this experimental research. Although more than this number were volunteers for participating in this research and attending the related workshop, thirty-three had the necessary requirements. Data were collected through 1) a questionnaire, which was based on the standards of information literacy and researcher's experience, 2) observation of participant's behavior in performing their exercises during the workshop, 3) and a focus group interview. The questionnaire was used both in pre-test and post-test. In order to investigate the effectiveness of learning outcomes, the focus group was arranged 3 month after the workshop and post-test. The analysis of the information gathered reveals that almost all of the students participated in this research needed the information literacy skills. There was significant difference between their information literacy skills before the workshop and after it.
  • The Web Impact Factor: a Survey of Some Iranian University Websites
    Alireza Nowroozi Page 105
    In this paper, we define the Web Impact Factor (WIF) with explaining its history, advantages and disadvantages. The Web Impact Factor (WIF) is a quantitative tool for ranking, evaluating, categorizing, and comparing web sites, web pages, top-level domains and sub-domains. In addition, we discuss briefly about the differences between the Web Impact Factor and the Journal Impact Factor (JIF), and the utilities of hyperlinks and the WIF in Web indexing. As a sample, we calculated the WIFs of 15 Iranian universities, and we found that the web sites for Iranian universities have a low inlink WIF. This indicates that for linguistic reasons, Iranian (Persian) sites may not receive and attract the attention that they deserve from the World Wide Web. Moreover, Shahid Beheshti University web site with a WIF of 12/33 had the highest impact factor and the University of Tehran with 9750 web pages had the highest web size between Iranian university web sites.
  • A Survey of Iranian Websites Based on Common Evaluation Criteria
    Narges Khaleghi, Mohammadreza Davarpanah Page 121
    Iranian websites were investigated based on website evaluating criteria including: sponsors, types, aims, subjects, domains, languages, accessibility, updating, links, facilities and services. 265 Websites surveyed in this study were selected from The "Directory of famous Iranian websites and famous foreign sites on the web", Iran Digest web directory, and three search engines (Google, Yahoo, Lycos). Findings showed that 54.7% of Iranian websites were in English, and 56.6% had links to other websites. Most of the websites were based in Tehran, and were accessible directly and freely. Findings also showed that 80 % of them were not updated. Subjects like science, sports, children, arts and humanities, and culture and social science, had not been paid attention in these websites. Most of the domains used included. com,. ac, and. ir. Informative websites (29.4 %) were developed more than other types while services (8.3 %), news (7.2%) and personal (2.3 %) websites were less.
  • A Proposed Model of Document Delivery Services Website for Iran
    Gholam Heidari, Faride Assareh Page 145
    In this article, first, the world's document delivery service websites will be analyzed, using content analysis method. Then Iran's document delivery services will be studied through the survery meghod. In the first part, the content and structure of world's document delivery service websites (107 websites)will be studied. All 107 websites will be downloaded to a personal computer in a specific period of time (ile. April, 2004). The data will be entered in to a spread sheet excel database, and will be counted using this software. The most frequent characteristics will be selected as the dominant characteristics in the content and structure design of the world's document delivery service websites. Since at the time of this study the document delivery service websites of Iran were few, the data was gathered using the survey method and questionnaires. At the end according to the results of both used methods along with considering the conditions of document delivery services in Iran, the design plan of Iran's document delivery service website is proposed and a sample website is designed and presented.
  • Persian Electronic Journals and Meta Tags: Study of the use of Metatags in designing Persian Electronic Journals
    Jafar Mehrad, Abas Gilori Page 165
    By the increasing amount of publishing electronic resources on the internet and generalizing this phenomenon through out the world, electronic journals have been found their significance for exchanging electronic scientific information. While publishing electronic journals are very important, but creating necessary facilities for rapid accessing of users to the findings of researches is more important. Use of Metatags is one of the most important facilities for introducing the contents of electronic journals to the search engines and standardizing them. Hence, investigating the amount of using Metatags in Persian Electronic Journals is subject of this research. 97 Persian Electronic Journals constitute the statistical population of this research. Survey research is the method for studying the amount of use of Metatags in these E-journals. Findings of survey show that the amount use of Metatags in Persian Electronic Journals is 26.9 percent. Persian Electronic Journals with the. net domain name, by 20.83 percent, used the maximum Metatags in designing their E-journals pages.
  • A Study of Linear Scatter of Articles and Growth Rate of Informatics in Information Stroage and Retrieval Literature
    Dr . Mohammad Hashemzadeh Page 207